„O rzodkiewce będzie mowa, bo pyszna jest i zdrowa.”

Zapamiętaj  dokładnie.  Niech  ta  wiadomość

            Twymi  myślami  zawładnie.

            Owoce i  warzywa  to  samo  zdrowie.

            Jeśli  o  tym  nie  wiesz,

            To  się  wkrótce  dowiesz.

            Gdy  chcesz  być  rześki,  piękny  i  młody,

            Odżywiaj  się  tym , co  masz  od  przyrody.

            Sztuczne  rzeczy   życie  ci  popsują,

            A  naturalne – życie  budują.

27 .04. 2017 roku w ramach działań związanych z promocją zdrowia w naszej szkole,uczniowie klasy VI zorganizowali Dzień Rzodkiewki.

Każdy uczeń otrzymał odznakę rzodkiewki. Na przerwach można było poczęstować się minikanapkami z tym warzywem , które uczniowie sami przygotowali.  Chętnych do skosztowania nie brakowało.

Na apelu szóstoklasiści przedstawili ciekawostki na temat rzodkiewki , historię jej pojawienia się w Europie.

Były też zagadki na temat warzyw. Nagrodą za odgadnięcie były oczywiście rzodkiewki! Wszyscy chętnie je chrupali i ich ostry smak zachwalali .

8 korzyści jedzenia rzodkiewek!

Rzodkiewka to prawdziwa wielowitaminowa pigułka. Zobacz, jak wielki wpływ maja na twój organizm!

  1. Rzodkiewki na mocne serce

Rzodkiewka ma błonnik, który utrudnia przyswajanie tłuszczów i cholesterolu z posiłków, zmniejszając w ten sposób jego poziom we krwi. Dzięki zawartości potasu może pomagać w obniżeniu ciśnienia. Dlatego 3-4 rzodkiewki powinny chrupać codziennie osoby zagrożone chorobami układu krążenia: nadciśnieniowcy oraz osoby ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.

  1. Na lepszą odporność

Dodatek rzodkiewek do pasty z białego sera czy tuńczyka zapewnia nam na śniadanie solidną dawkę witamin (zwłaszcza C, B1, B2 i beta-karotenu) a także składników mineralnych, które wzmacniają organizm i podnoszą odporność. To także idealny posiłek przed egzaminem (poprawia koncentrację).

  1. Rzodkiewkowy detoks

Chłodnik, oczywiście z rzodkiewką, to jedno ze sztandarowych dań na diecie oczyszczającej.

  1. Dla niejadka

Rzodkiewkowe różyczki, grzybki czy myszki kuszą nie tylko wyglądem. Ich wyrazisty smak poprawia apetyt, a witaminy i składniki mineralne są cennym uzupełnieniem diety dzieci, które nie lubią warzyw.

  1. Lepsze trawienie

Ostry w smaku, biały miąższ rzodkiewki to doskonały dodatek do wędlin i mięs. Wspomaga trawienie tłustych dań, przyspiesza perystaltykę jelit, zapobiegając niestrawności i zaparciom. Uważa się, że małe bulwy mogą też łagodzić objawy zgagi.

  1. Piękne włosy

Rzodkiewka to ważny składnik surówek piękności. Zawiera dużo siarki, która zmniejsza wypadanie włosów i pobudza ich wzrost. Zapobiega też nadprodukcji sebum, czyli przetłuszczaniu się włosów.

  1. Stop anemii

Sałatki z rzodkiewką to idealne dania dla wegetarian i kobiet w ciąży. Zawierają kwas foliowy i wyróżniają się unikalną kompozycją żelaza, miedzi i manganu. Substancje te korzystnie wpływają na procesy krwiotwórcze, zapobiegając anemii.

  1. Na odchudzanie

Rzodkiewka to świetna przekąska w dietach odchudzających: cały pęczek ma zaledwie 21 kcal, za to sporo błonnika, który wypełnia żołądek, dając uczucie sytości na długo. Hamująco na apetyt działają też olejki eteryczne decydujące o ostrym smaku warzywa.

Agata Florek

GALERIA ZDJĘĆ

Przejdź do treści