W dniu 15 listopada 2017 naszą szkołę odwiedziła pani dietetyk Alicja Gałka. Pani dietetyk przedstawiła piramidę zdrowego odżywiania, uwzględniając jakie produkty muszą znaleźć się na poszczególnych jej poziomach. Wyjaśniła, że prawidłowe odżywianie jest konieczne nie tylko dlatego, aby zapobiec chorobom, ale i dlatego, a żeby umożliwić wyzwolenie wszystkich potencjalnych sił biologicznych organizmu, co jest warunkiem prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego oraz wytworzenie należytej odporności na niekorzystne działanie czynników środowiskowych.
Uczniowie dowiedzieli się, że najlepiej jeść 5 razy dziennie w równych odstępach czasowych, ale małe porcje. W menu należy zaplanować dużo surowych i lekko podgotowanych warzyw, a także owoce. Ograniczyć tłuszcze nasycone (głównie pochodzenia zwierzęcego), a więc podawać mniej mięsa, wędlin i tłustych serów, a więcej ryb i chudego drobiu. Do przyrządzania potraw używać olei roślinnych lub oliwy, do smarowania pieczywa wartościowych odżywczo miękkich margaryn, bez szkodliwych izomerów trans. Ograniczyć słodycze i sól.
Należy pamiętać, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dniu jest pierwsze śniadanie, nie zapominaj też o zabraniu do szkoły drugiego śniadanie, które jest równie ważne. W ciągu dnia zjedz ciepły posiłek, nie zapominając o surówce. Objadanie się na noc jest niezdrowe. Dlatego ważne jest, aby ostatni posiłek był przed snem był niskokaloryczny i lekkostrawny. Powinno się go zjadać najpóźniej dwie godziny przed położeniem się do łóżka.
Prawidłowe żywienie dzieci polega na dostarczaniu w codziennej diecie,
w odpowiednich proporcjach, różnorodnych produktów z 5 grup:
- mięso, drób, ryby
- mleko i przetwory mleczne
- warzywa i owoce
- produkty zbożowe
- tłuszcze roślinne
- Z produktów mlecznych wybieraj te bez dodatku cukru.
- Postaw na chude mięsa i wędliny. Unikaj pasztetów, boczku, kiełbasy. Nie podawaj dziecku mięsa smażonego – zastąp je gotowanym, duszonym, pieczonym.
- Przynajmniej raz w tygodniu podawaj ryby, najlepiej morskie (zawierają korzystne dla zdrowia tłuszcze omega-3, jod i selen).
- Do każdego posiłku podawaj warzywa, przede wszystkim surowe.
- Z produktów węglowodanowych wybieraj razowe pieczywo, grube kasze, soczewicę, fasolę, groch.
- Do surówek i sałatek dodawaj oleje roślinne lub oliwę, gdyż zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz ułatwiają przyswajanie witamin A, D, E, K, które są rozpuszczalne w tłuszczach.
- Ogranicz – tylko do specjalnych okazji – słodycze, cukier, soki i słodzone napoje gazowane. Dostarczają one przede wszystkim dużo kalorii.
- Nie musisz ograniczać ilości tłuszczów w diecie, ale dla zdrowia, profilaktycznie używaj przede wszystkim tłuszczów roślinnych.
Uczniowie mogli zadawać pytania, na które pani dietetyk udzieliła wyczerpujących odpowiedzi.
Jolanta Franczak
Agnieszka Dorczak