„Co jeść, aby być zdrowym?”

 

 

 

 

 

SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO…

 

                       

18 kwietnia 2018 r. w Szkole Podstawowej w Łętowem odbyły się warsztaty kulinarne. Zajęcia zostały przeprowadzone w ramach projektu:

„Co jeść, aby być zdrowym”

               Głównym celem zajęć było dostarczenie dzieciom wiedzy z zakresu teoretycznych i praktycznych umiejętności planowania oraz przygotowywania posiłków zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi. W warsztatach wzięli udział uczniowie z wszystkich klas. Każda klasa miała przydzielone zadanie:

-klasy I-III wykonywały kanapki wiosenne,

-klasa IV wykonała sałatkę owocową,

-klasa V wykonała sałatkę warzywną,

-klasa VII wykonała koktajl owocowy.

               W tym dniu uczniowie przynieśli do szkoły niezbędne produkty do wykonania zadań. W trakcie przygotowania potraw uczniowie dbali o higienę i bezpieczeństwo. Zwracano również uwagę na to, aby potrawy zawierały mało soli, cukru i tłuszczu. Po wykonaniu potraw dzieci zgromadziły się przy wspólnym stole, gdzie miały okazję spróbować jak smakują sałatki, kanapki, koktajle w wykonaniu ich kolegów.

Dziękujemy wszystkim rodzicom za zaangażowanie w promowanie zdrowego odżywiania i wspieranie tak ważnej sprawy, jaką jest zdrowe odżywianie.

GALERIA ZDJĘĆ: SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO, …

Jolanta Franczak

Agnieszka Dorczak

Przejdź do treści